Gravelcykling i Dalarnas djupa skogar

En värld av grus väntar på dig

Gravelcykling, även känd som gravel biking, är en spännande och mångsidig form av cykling som passar både nybörjare och erfarna cyklister. Denna typ av cykling kombinerar fart och enkelhet, vilket gör den till en perfekt aktivitet för alla nivåer av cyklister. Gravelcykling har blivit alltmer populär globalt, tack vare dess tillgänglighet och det faktum att den erbjuder en unik möjlighet att utforska både landsvägar och off-road terräng.

Vad är gravel?

Gravelcykling innebär i grund och botten att cykla på grusvägar och andra icke-asfalterade ytor. Även om förhållandena kan vara utmanande, finns det många platser som erbjuder en mängd olika distanser, vilket gör det möjligt för alla typer av cyklister att delta. Oavsett om du föredrar kortare turer eller längre äventyr, förenar gravelcykling likasinnade entusiaster och erbjuder fantastiska vyer, vilket skapar en cykelupplevelse som är både unik och oförglömlig. 

Jämfört med en mountainbike har en gravelcykel inte den robusta fjädringen och inte heller riktigt lika grova däck som behövs för tuffa skogsstigar, men den är utmärkt på steniga och grusiga vägar. Det är just detta som gör gravelcykeln så mångsidig.

Gravelcykling i Säfsen

Säfsen är känt som en utmärkt plats för friluftsaktiviteter, inklusive gravelcykling. Ju mer du cyklar, desto bättre förstår du din egen uthållighet, som också påverkas av mängden packning du har med dig. Erfarenhet och att våga prova är avgörande för att lära sig detta. I skogarna runt Säfsen finns det milvis med gamla skogsbilvägar, huvudsakligen använda av skogsindustrin, men som är perfekta för gravelcykling. Endast din egen fantasi och nyfikenhet sätter gränserna för dina grusäventyr. Nedan finns några tips på gravelcykling. Observera att dessa turer inte är skyltade så komihåg att packa med en karta.

Ulriksbergssvängen 57km – Starta från Björnen och cykla sedan till Frösaråsen via Nåsvägen där du sedan viker av mot Styggens stuga med riktning mot Stora Ursen och Ulriksberg. Därefter korsar du väg 245 och tar riktning mot Laxtjärn för att sedan vända tillbaka väster ut via Dunderberget för att sedan komma tillbaka till Säfsen. Länk till Google Maps.

Badrundan 44 km – Starta från Björnen och cykla sedan mot Fredriksberg. Cirka 1km efter du lämnat Fredriksberg tar du vänster in på en grusväg med riktning nordväst mot Stackberget. Denna grusväg tar dig längs Lisjön runt Stackberget och efter att ha passerat ett grustag kommer du ut på Filipstadsvägen där ni tar vänster mot Fredriksberg igen. Efter ca 2km svänger ni sedan höger och trampar vidare mot Skärsjön och Gravendal. Väl i Gravendal vänder rundan hem mot Säfsen för att sedan ta vägen förbi skidanläggningen via den gamla banvallen. Länk till Google Maps.

Cykel från nybörjare till proffs

Säfsen bjuder på högkvalitativa cykelupplevelser för hela familjen. Våra cykelleder passar oavsett om du vill cykla med barn, träna distans inför långlopp eller är sugen på cross country. Vi hjälper dig att hitta bland våra cykelleder. Vilken passar bäst om jag vill ta en lugn tur med familjen?

Cykla med barn i Säfsen

Har barnet inte testat på mountainbike tidigare eller ens cyklat? Ingen fara. På Säfsen Resort har vi allt från tramplösa kick bikes för de allra yngsta, roliga teknikbanor för BMX och mountainbike till härliga cykelleder i vår omgivande skog. Vi hjälper dig att hitta rätt svårighetsgrad i våra cykelleder.

Svårighetsgrader i våra cykelleder

Varje led är markerad med en färg likt färgsystemet i skidbacken på vintern som markerar dess svårighetsgrad.

  • Grön = Lätt cykling som passar alla nybörjare och hela familjen. Mestadels flack terräng och svaga stigningar.
  • Blå = Liknar grön men lite längre sträckor och högre höjdskillnader. Passar nybörjaren som vill ha lite utmaning.
  • Röd = Liknar blå men med högre höjdskillnader och stigninar, kräver en del erfarenhet och innehåller teknisk cykling.  Passar den medelgoda åkaren som gillar utmaningar.
  • Svart = Avancerad cykling med stora inslag av teknisk cykling över rötter och stenar ute i vildmarken, höga stigningar och höjdskillnader. Passar den erfarne åkaren.

Natursköna MTB-leder i Dalarna

Visst finns det tuffa, roliga, utmanande vackra MTB-leder i Sverige! I Säfsen finns en hel del cykel att välja på, närmare bestämt totalt 350 km. Tre timmar från Stockholm och knappt 13 mil från Örebro väntar avkopplande naturskön miljö med vidsträckt utsikt över sjö, skog och berg. Här får såväl den erfarne cyklisten och barnfamiljen en lyckad semester på två hjul.

Älskar du att cykla downhill? I Säfsen downhill finns möjligheten! Här tar du dig nerför Solbergets bergssida med utsikt från 472 meter över havet. Utmaningen kryddas då du även själv tar dig uppför med cykeln till Solbergets topp. Vill du ha en kortare mtb-tur upp på ett berg så finns den möjligheten också. Välj då istället den tekniska 10 km-leden till Paskaberget. Också här bjuds det på fantastisk utsikt över skogsklädda omgivningarna.

Paus med picknick

Packa ryggsäck med en god picknick så blir cykeläventyret ännu roligare. På alla våra leder finns flera mysiga picknickställen. Här kan du vila benen en stund och koppla av i en avslappnande miljö. På de sträckor som är över 30 km rekommenderar vi att ni packar ryggsäcken med något matigare för att hålla energin uppe.

Hyra cykel och mountainbike

Här hittar du allt du behöver för en tur på hjul. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren åkare så har vi en cykel som passar dig; tramplösa kickbikes för knattar, vardagscykel, mountainbike hardtail (dämpad fram), heldämpad mountainbike (dämpad fram och bak) samt heldämpade el-mountainbikes. Besök vår kunniga personal i sportcenter Björnen så hjälper vi dig, se priser här.

Biking Dalarna

Cykla mountainbike på sling­rande stigar genom djupa skogar, njut av do­serade kurvor med skönt flow och hän­­förande vackra vyer. Biking Dalarna samlar några av Sveriges bästa cykel­­leder och områden. Med gemen­sam led­markering, gradering av leder och utmärkt kring­service väntar cykel­upp­levelser av hög kvalitet.