Natursköna MTB-leder i Dalarna

Vi har en cykelled som passar alla!

Visst finns det tuffa, roliga, utmanande vackra MTB-leder i Sverige! I Säfsen finns en hel del cykel att välja på, närmare bestämt totalt 75 km. Tre timmar från Stockholm och knappt 13 mil från Örebro väntar avkopplande naturskön miljö med vidsträckt utsikt över sjö, skog och berg. Här får såväl den erfarne cyklisten och barnfamiljen en lyckad semester på två hjul.

Älskar du att cykla utför? I Säfsen finns goda möjligheter till fin stigcykling som går från Solbergets topp! Här tar du dig nerför Solbergets bergssida med utsikt från 472 meter över havet. Som downhill fast utmaningen kryddas då du även för egen maskin tar dig upp till toppen. Vill du ha en kortare mtb-tur upp på ett berg så finns den möjligheten också. Välj då istället den tekniska 10 km-leden till Paskaberget. Också här bjuds det på fantastisk utsikt över skogsklädda omgivningarna.

Cykel från nybörjare till proffs

Vi har en cykelled som passar alla!

Säfsen bjuder på högkvalitativa cykelupplevelser för hela familjen. Våra leder passar oavsett om du vill cykla med barn, köra mountainbike över stock och sten eller träna distans inför långlopp. För småbarnsfamiljen är ett lagom äventyr att bege sig ut på grusvägar och lite asfalt. Njut av den lantliga miljön med gamla byar och charmiga hus. Packa med picknick och ta paus längs vägen. På mountainbike kan ni susa genom trollskog, utmana stock och sten och klättra uppför berg. Vill ni få många mil i benen och föredrar cykling på väg så väljer ni längre sträckor på asfalt. Från nybörjare till proffs – vi har en cykelled som passar alla!

3 leder för dig med lite vana av stigcykling som vi tycker att du inte får missa är:

  1. Byrundan (4,3 km) – En kort men naggande god led med en av Säfsens flowigaste nedförskörningar. För att nå den behöver man trampa på lite uppför men väl på toppen är utsikten fantastisk. Njut av stillheten och låt pulsen sjunka en aning innan det åter igen är dags att höja den i de mjuka kurvorna nedför. Leden är i huvudsak blå men med några röda inslag.
  2. Paskaberget (11 km) – En kuperad runda mestadels på stig. Leden börjar med behaglig stigcykling ner mot Eldpallkojan, förbi Kulltorpet och vidare med en lätt stigning mot Paskaberget. Stigen blir nu mer teknisk och senare sätts balansen på prov. När leden vänder hemåt är ett kort parti asfalt och grusväg de sista kilometer hem.
  3. Säfsen MTB Weekend (13 km) – En tuffare bana för den som är redo för lite utmanande cykling. 13 km-loopen startar mot Fredriksberg med siktet inställt på Älgsjöhöjden. “Ormvägen” som tar oss dit är en fin grusväg som avslutas med utsikt över Lisjön. Nu börjar riktigt rolig cykling och ”plåtslagarbergspassagen” ’är något att bita i även för de med många mils träning i benen.
fr. 806 kr

Cykelpaket

Upptäck Säfsen på cykeln

Bo bekvämt i Säfsens stugby med direkt närhet till cykelleder. Prisexempel avser 2 vuxna & 2 barn och inkluderar boende i stuga, avresestäd, ledkort, cykelkarta,…

Svårighetsgrader i våra cykelleder

Varje led är markerad med en färg likt färgsystemet i skidbacken på vintern som markerar dess svårighetsgrad.

 

  • Grön = Lätt cykling som passar alla nybörjare och hela familjen. Mestadels flack terräng och svaga stigningar.
  • Blå = Liknar grön men lite längre sträckor och högre höjdskillnader. Passar nybörjaren som vill ha lite utmaning.
  • Röd = Liknar blå men med högre höjdskillnader och stigninar, kräver en del erfarenhet och innehåller teknisk cykling.  Passar den medelgoda åkaren som gillar utmaningar.
  • Svart = Avancerad cykling med stora inslag av teknisk cykling över rötter och stenar ute i vildmarken, höga stigningar och höjdskillnader. Passar den erfarne åkaren.

Biking Dalarna

Cykla mountainbike på sling­rande stigar genom djupa skogar, njut av do­serade kurvor med skönt flow och hän­­förande vackra vyer. Biking Dalarna samlar några av Sveriges bästa cykel­­leder och områden. Med gemen­sam led­markering, gradering av leder och utmärkt kring­service väntar cykel­upp­levelser av hög kvalitet.