Vandring i södra Dalarna

Leder för korta ben till milslång vandring

Vill du komma riktigt nära naturen så är vandring ett fantastiskt val. Natursköna Säfsen i Dalarna är perfekt för att vandra med barn. Vi har lätta leder lagom att vandra med barn i bärsele och för de med korta ben som vill gå för egen maskin. Här finns också milslånga leder för dig som är van att vandra.

Familj vandrar på spång över myrmark

Vandring för nybörjare och erfaren

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren vandrare så har Säfsen en vandringsled som passar just dig. I södra Dalarna bara tre timmar från Stockholm får du uppleva fjällvandring light med fantastisk natur. Väljer du en bekväm 3 km-slinga över ängar och genom skog eller vill du ta dig ända upp till toppen av Solberget och njuta av den vidsträckta utsikten? Du kan också avsätta en hel dag för natursköna upplevelser om du väljer Skifsenleden. Här finns vindskydd längs leden, varför inte prova på vildmarkslivet ordentligt och övernatta ute i naturen? Alla vandringsleder startar i hjärtat av Säfsen Resort, vid sportcenter Björnen.

Vandra med små barn

Frågesport med älgen Filurius

Ta med barnen på vandring! I sportcenter Björnen finns bärryggsäckar att hyra för dig med små barn. Vi hjälper gärna till med tips om vilken vandringsled att välja och vad att packa med i väskan. Med de yngsta barnen kan ni börja äventyret med Filurius egen naturstig. Säfsens maskot, den glada älgen Filurius har satt ut spännande och roliga frågor längs med leden.

Familj på vandring i skogen

Karta över våra vandringsleder

Ladda ner vår ledkarta och planera för familjens härliga vandringar.

Bästa tiden att vandra

I södra Dalarna kan du vandra från maj till långt in på hösten. Den botanikintresserade kommer tidigt på säsongen och under sommaren. Den myggkänsliga kommer lite senare, från juli-augusti då det är mindre mygg. I augusti och september passar det ypperligt att ta med bär- och svampkorgen på vandringen. I skogarna runt Säfsen finns nämligen gott om blåbär, lingon, kantareller och Karljohan-svamp.

Vandring för nybörjare och höga berg för erfarna

Älskar du att vandra i Sverige? I  nära Säfsen finns allt från korta turer där den allra yngsta kan följa med i bärsele, till höga berg och milslånga vandringsleder för längre turer. Se vår guide med info om Säfsen vandringsleder och bra tips att tänka på inför din vandring.

Säfsen guide – hitta rätt bland våra vandringsleder

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren vandrare så har vi en vandringsled som passar just dig. Vilka vandringsleder passar bäst om jag vill ta en kortare tur med familjen? Jag vill ha kilometer som stiger ordentligt, vilken led väljer jag då? Eller om du vill kombinera en längre tur med övernattning i naturen – Vilka vandringsleder har vindskydd?

Vi på Säfsen älskar att vandra och hjälper gärna till att hitta rätt bland vandringsleder som passar bäst för just era önskemål och behov. Vi har också skapat en guide som hjälper dig att hitta rätt bland Säfsens vandringsleder. Du kan också ladda ner vandringskarta som PDF här.

Praktiska tips om Säfsen vandringsleder

Karta och utgångspunkt för vandring

Alla vandringsleder startar utanför vårt sportcenter Björnen. Här finns en stor översiktskarta och här startar och avslutar alla våra leder, både för vandring och cykel. Naturligtvis finns också kartor att ta med sig på. Dessa hämtar du i Björnen. Ett bra sätt att förbereda sig kan vara att ladda ner kartan inför besöket.

Hur vet jag var vandringslederna finns?

Alla vandringsleder är märkta i rött på kartan, både på den stora översiktskartan vid sportcenter Björnen och kartan du kan ta med dig. Ute i naturen är lederna märkta med röda kryss, så håll utkik! Ser du ett rött kryss, är du på rätt väg.

Hur långa är vandringslederna i Säfsen?

I Säfsen finns allt från kortare och enklare leder på 3 km långa till några mil långa vandringsleder för längre dagsturer. Här finns leder som är såväl lättvandrad med svag kupering till kilometrar som stiger ordentligt. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren vandrare så finns här något som passar.

Vad ska man packa i ryggsäcken?

Vad du bör packa med på vandring beror naturligtvis på vilken vandringsled ni väljer. Vattenflaska är alltid bra att ha med. Ska du vandra med barn är det alltid bra att ta med lite fika att se fram emot under utflykten. Väljer ni en längre led bör det också packas en energigivande matsäck.

Hur är terrängen och vilka skor rekommenderas?

Alla vandringsleder går stora delar längs stigar i kuperad skogsterräng. Beroende på längd på leden kan det räcka med vanliga gymnastikskor, men generellt rekommenderas kängor. När det är blött i markerna kan gummistövlar behövas.

Vandringsleder i Säfsen

Här kan du ladda ner kartan som PDF.

Vandra till toppen!

Gillar du storslagna vyer rekommenderar vi Solbergsturen som går till det högsta berget i området. Här vandrar du till toppen av skidområdet, 472 meter över havet. Njut av den flera mil långa utsikten innan du vandrar tillbaka genom mäktig gammal finnskog.

Packa ryggsäcken med en energigivande matsäck och stanna ute hela dagen och njut av lugnet. Längs med lederna finns mysiga picknickplatser, flera har vindskydd och grillplats för medhavd matsäck. Ta med en karta  som du får i Björnen. Här delar vi också gärna med oss av våra bästa tips om vandring i Säfsen!

Terränglöpning i Dalarna

Ut och spring i skog, höga backar, mjuka skogsvägar, vidsträckta gräsängar och snirkliga stigar. Vill du utveckla din traillöpning eller ta din löpning till en ny nivå bjuder Säfsen på fantastiska möjligheter för det. Belöningen för jobbet får du i form av fantastiska naturlandskap och vyer. Och på resultatet naturligtvis. Vi ger dig de bästa tipsen för att finna den bästa träningsrundan och inspirationen för din terränglöpning. Kontakta vår kunniga personal i aktivitetscenter Björnen, och du – Lycka till!

Oavsett hur du vill vandra – bekvämt över ängar och genom skog eller uppför höga berg, eller med snabbare terränglöpning över stock och sten – så har vi en vandringsled som passar just dina önskemål.