Liftguide för dig som ska åka första gången

Att åka lift för barn och nybörjare

Det är inte alltid så lätt att åka lift, men efter att ha ramlat ett par gånger brukar även de allra minsta klara av att åka lift själva utan mamma eller pappa. Här får du vår lift-guide.

Så här fixar du att åka lift i Säfsen

Nedan presenterar vi en guide för hur du åker lift i de olika skidliftar i Säfsen. Övning ger färdighet. Kika in på vår lift guide i förväg. Snart åker du lift som om du aldrig har gjort annat förr!

Rullband – liftar för nybörjare

För de minsta tjejerna och killarna som ska åka lift för första gången finns ett rullband. Rullbandet finns i Barnens skidland som du hittar ovanför Wärdshuset. Alla kan åka på rullbandet, även om du inte har skidor på fötterna.

Skidkul med älgen Filurius och kompisar i Säfsen.

Åka knapplift 

Så här åker du knapplift med barn

Nästa steg är Filuriusliften som är en knapplift. Här finns alltid en liftvärd som hjälper barn som vill ha hjälp. Vill du prova att fånga liften själv så går det också bra. Då tittar du bakåt och sträcker ut armarna för att ta tag i liften så högt upp du kan och putta in själva ”knappen” under rumpan.

Det viktigaste när du åker knapplift är att se till att båda skidorna pekar uppåt i backen innan du får hjälp att fånga liften (eller tar den själv). En annan jätteviktig sak är att stå upp hela tiden. Du kan inte sitta ned för då släpar rumpan i backen. Vill du åka med mamma eller pappa så går det också bra. Då står du så att deras ena skida är mellan dina skidor och så får mamma eller pappa ta liften precis som vanligt.

Ska du åka lift själv för första gången är det bra om någon som är mer erfaren åker före och kan hjälpa dig vid avstigning. Vi som jobbar vid liften hjälper ju till vid påstigningen!

Idag lärde jag mig åka i alla Säfsens liftar och vågade åka helt själv ner från toppen utan mamma! Säfsen är bäst! 😊

Felicia 8 år

När du klarar att åka Filuriusliften är det dags att ta sig an Familjeliften. Det är också en knapplift men den går lite snabbare och lite högre upp. Även här är det bra om mamma, farfar, storasyster eller någon annan van liftåkare åker upp först och ser till att avstigningen går bra. Råkar du ramla i liften så släpper du liften och kryper åt sidan för att inte vara i vägen för dem som åker bakom. Sen tar vi bara en ny lift, och kör igen. Det kommer ju hur många liftar som helst, så det gör inget om man råkar missa en. Bra va? 

Ankarlift

Så här åker du ankarlift med barn

I Säfsen har vi också ett antal ankarliftar. De ser helt enkelt ut som ett ankare och på dessa kan du, om du vill, åka tillsammans med en kompis. Då står ni på varsin sida om ankaret. Det är då mest lämpligt att den som är minst van åker på den sidan man stiger av liften. Fråga bara liftfärden vilket håll avstigningen är så hjälper vi er.

Det går såklart bra att åka själv också. Även i denna lift är det viktigt att stå upp och att titta framåt. Ankaret får du under rumpan men inte riktigt på samma sätt som knappliften. Du får absolut inte ha ett ben på varje sida om stången utan stången hamnar på ena sidan – eller mellan er om ni åker två. Tips är att hålla en hand på stången och den andra handen på den delen av ankaret som sticker fram bredvid rumpan. När du sedan kommer upp till toppen trycker du ankaret lite bakåt och kastar det åt sidan. 

Alpin skidåkning vid Säfsen Resort. 4 stolen

Åka sittlift

Så här åker du sittlift med barn

Ta mig högst upp! När du klarar ankarliften kan du ta dig ända högst upp till Solberget! För att enkelt nå alla nedfarter från toppen så tar du Solbergsliften som är vår sittlift. Den är som en flygande soffa med fyra sittplatser i varje soffa. Innan du åker fram till soffan är det bra om de som ska åka tillsammans samlas vid ingången. När grindarna sedan öppnas åker du fram och ställer dig vid markeringen. Nu är det bara att att sätta sig ned. Bäst är om den minsta sitter på vänster sida då det är lättast att kliva av härifrån. Men också för att liftvakten då kan vara uppmärksam på att eventuellt behöva sänka farten.

När alla har kommit på liften drar ni ner bygeln och sätter upp skidorna på fotstöden. Strax innan ni når toppen finns skyltar som visar när det är dags att lyfta bort skidorna från fotstöden och när det är dags att lyfta upp bygeln. När det är gjort och liften kommit ända upp, så ställer du dig upp och låter stolen putta på lite så glider du lättare ner. 

Med vår lift guide klarar du nu alla liftar i Säfsen! Läs mer om skidåkning i Säfsen här.