Vandring i södra Dalarna

Ta med barnen på vandring i Säfsen

Säfsen i Dalarna är perfekt för att vandra med barn. Här finns korta leder lagom att vandra med barn i bärsele och för de med korta ben som vill gå för egen maskin. Här finns också milslånga vandringsleder för den erfarne.

Två vandrar i skog vandringsled.

Vandring för nybörjare och erfarna 

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren vandrare så har Säfsen en vandringsled som passar just dig.  Alla vandringsleder startar i hjärtat av Säfsen Resort, vid huvudbyggnaden Hyttan. Här i södra Dalarna bara någon timme från Stockholm får du uppleva fjällvandring light med fantastisk natur. 

För dig som älskar att vandra i Sverige finns höga berg och milslånga vandringsleder för längre turer. Gillar du storslagna vyer rekommenderar vi Solbergsturen som går till det högsta berget i området. Här vandrar du till toppen av skidområdet, 472 meter över havet. Njut av den flera mil långa utsikten innan du vandrar tillbaka genom mäktig gammal finnskog.

Packa ryggsäcken med en energigivande matsäck och stanna ute hela dagen och njut av lugnet. Längs med lederna finns mysiga picknickplatser, flera har vindskydd och grillplats för medhavd matsäck. Ta med en karta  som du får i huvudbyggnaden Hyttan. Här delar vi också gärna med oss av våra bästa tips om vandring i Säfsen!

Vandra med små barn 

Ta med barnen på vandring! I aktivitetscenter Björnen, mitt emot huvudbyggnaden Hyttan, finns bärryggsäckar att hyra för dig med små barn. Vi hjälper gärna till med tips om vilken vandringsled att välja och vad att packa med i väskan. Med de yngsta barnen kan ni börja äventyret med Filurius egen naturstig. Säfsens maskot, den glada älgen Filurius har satt ut spännande och roliga frågor längs med leden. För en lite längre tur kan ni därefter följa vägen vidare ner till vackra Säfstjärn och Eldpallkojan. Barn gillar ofta fika, så packa ryggsäcken med godsaker, ta en paus och njut av en aktiv och naturnära dag tillsammans med barnen.

Bästa tiden att vandra

I södra Dalarna kan du vandra från maj till långt in på hösten. Den botanikintresserade kommer tidigt på säsongen och under sommaren och den myggkänsliga lite senare, från juli-augusti då det är mindre mygg. I augusti och september passar det ypperligt att ta med bär- och svampkorgen på vandringen. I skogarna runt Säfsen finns det nämligen gott om blåbär, lingon, kantareller och Karljohan-svamp.

Terränglöpning i Säfsen

Ut och spring i skog, höga backar, mjuka skogsvägar, vidsträckta gräsängar och snirkliga stigar. Vill du utveckla din traillöpning eller ta din löpning till en ny nivå bjuder Säfsen på fantastiska möjligheter för det. Belöningen för jobbet får du i form av fantastiska naturlandskap och vyer. Och på resultatet naturligtvis. Vi ger dig de bästa tipsen för att finna den bästa träningsrundan och inspirationen för din terränglöpning. Kontakta vår kunniga personal i aktivitetscenter Björnen, och du – Lycka till!

Fina vandringsleder i södra Dalarna

Vilka vandringsleder passar bäst om jag vill ta en kortare tur med familjen? Jag vill ha kilometer som stiger ordentligt, vilken led väljer jag då? Eller om du vill kombinera en längre tur med övernattning i naturen – Vilka vandringsleder har vindskydd? 

Vad är bra att tänka på inför en vandring och vad ska man packa med i väskan? Vi älskar att vandra och hittar i Säfsen vandringsleder som i vår egen ficka. Vi hjälper dig att hitta rätt bland vandringsleder som passar bäst för just era önskemål och behov.

För att underlätta inför din vandring på egen hand har vi samlat en kort guide om våra vandringsleder. Men först kommer några praktiska tips om vandringsleder i Säfsen.

Praktiska tips om Säfsen vandringsleder

Karta och utgångspunkt för vandring 

Utgångspunkt för alla vandringar är utanför vårt aktivitetscenter Björnen som ligger mitt emot huvudbyggnaden Hyttan. Här finns en stor översiktskarta och här startar och avslutar alla våra leder, både för vandring och cykel. Naturligtvis finns också kartor att ta med sig på. Dessa hämtar du i receptionen i Hyttan vid ankomst. Ett bra sätt att förbereda sig kan vara att ladda ner kartan som PDF här (LÄNK) inför besöket.

Hur vet jag var vandringslederna finns?

Alla vandringsleder är märkta i rött på kartan, både på den stora översiktskartan vid aktivitetscenter Björnen och kartan du kan ta med dig. Ute i naturen är lederna märkta med röda kryss, så håll utkik! Ser du ett rött kryss, är du på rätt väg. 

Hur långa är vandringslederna i Säfsen?

I Säfsen finns allt från kortare och enklare leder på 3 km långa till några mil långa vandringsleder för längre dagsturer. Här finns leder som är såväl lättvandrad med svag kupering till kilometrar som stiger ordentligt. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren vandrare så finns här något som passar. 

Hur är terrängen och vilka skor rekommenderas?

Alla vandringsleder går stora delar längs stigar i kuperad skogsterräng. Beroende på längd på leden kan det räcka med vanliga gymnastikskor, men generellt rekommenderas kängor. När det är blött i markerna kan gummistövlar behövas. 

Vandringsleder i Säfsen

Nedan hittar du en sammanfattande guide om alla våra vandringsleder. Du kan också ladda ner kartan som PDF här (LÄNK).