Fiskeäventyr

Fiske för familjen till flugfiskeexperten

I Säfsen finns inte mindre än 175 sjöar och vattendrag för fiske. Vissa passar bättre för familjer med metspö från brygga eller båt, andra passar flugfiskeexperten. Oavsett vilken fiskare du är så kan vi lova ett storslaget fiske!

Fiska med barn i Säfsen

Prova fiskelyckan i Dalarna

I naturvackra Säfsen och Dalarna finns en mängd sjöar. Faktiskt inte mindre än 175 sjöar och vattendrag. Vissa är som gjorda för den inbitne flugfiskeexperten. Andra är mer lämpade för kanotpaddling, bad och ljumma kvällar med metspö från brygga eller båt. Oavsett vilken fiskare du är så finns här ett fiske som passar just dig!

Familjefiske i Säfsen

Säfssjön

Säfsjön är en lagom stor insjö. Här kan hela familjen hyra båt och ge sig ut för att meta med vanligt spö och flöte, från land eller från båten. På kroken kan det fastna mört, abborre och gammelgädda men här finns även möjlighet till att dra upp en och annan ädelfisk. Längs sjön finns också gömda vikar och ensliga platser, perfekta för en fikapaus. En av dessa är Gusserholmen, vår egen vildmarks-ö. Hit kommer du smidigt med båt, kanot eller kajak bara 15 minuters paddling från land. På Gusserholmen finns grillhus, mysiga badvikar och det är lätt att hitta enskild plats för dig själv.

Majatjärn

Ett perfekt utflyktsmål för en härlig heldag med familjen är Majatjärn. I den lilla fisketjärn är chansen att få napp stor och det är ju alltid populärt. På kroken kan det till och med fastna en regnbåge om du har tur! Runt Majatjärn finns spång, rullstolsramper, kastbryggor och mysiga vindskydd och grillplats. Vill ni ta en paus från fisket ligger Vildmarkslekplatsen bara ett stenkast härifrån. För att komma hit tar du sikte mot grannbyn Fredriksberg med promenadavstånd till Majatjärn. Vill ni ta bilen finns parkeringsplats vid Snowcamp nära Majatjärn.

Fiskekort

Kvinna och liten flicka fiskar.

Innan du beger dig iväg för att fiska behöver du köpa fiskekort. Det finns två olika typer av  fiskekort: Säfsen fiskekort och Sportfiskekortet. Fiskekortet gäller för ett spö och för ett kalenderdygn. Du får ta upp 3 fiskar per kort. Fiskekorten köper du i receptionen i Björnen, eller via appen WEIQ. Här kan du också köpa en fiskekarta över alla sjöar och vattendrag kring Säfsen. Barn 0-7 år fiskar på samma kort som vuxen, men endast ett spö åt gången får användas.

Antal dagarÄdelfiske
1 dag150 kr
1 vecka600 kr

Hyra fiskeutrustning

I sportcenter Björnen kan du hyra kastspö. Metspö finns att köpa. En fiskekarta är bra att ha för att få en översikt över sjöar och vattendrag i Säfsen och du hittar fiske- och vandringskartan här på hemsidan eller i Björnen där även det obligatoriska fiskekortet går att köpa.

Antal dagarKastspö inkl. draglådaMetspö
1 dag 105 krEndast försäljning
2 dagar160 kr

God fiskelycka!

Fiske i Dalarna

Mitt i storskogen av Säfsen fiskar du öring i orörda bäckar och regnbågar i trolska tjärnar. Här finns dessutom utmärkta vatten för att fånga gädda och abborre. Samla hela familjen för en härlig dag tillsammans och låt barnen testa att fånga en fisk på sommarlovet.

Oförglömlig upplevelse med hela familjen

Vart du än vänder dig i Säfsen träffar du snart på vatten. Vatten för aktiviteter av olika slag eller som bara är vackert rofyllda. Oavsett får hela familjen en oförglömlig upplevelse vid vatten. Ibland kan det vara svårt att välja rätt bland våra fiskevatten. Vad passar mig bäst och vart finns det vindskydd och grillplats om jag vill vara ute hela dagen? Vad är bra att tänka på och vad ska man packa med i väskan? För att underlätta så kommer här en liten guide till Säfsens fiskevatten och smarta tips inför fiskeutflykten.

Hitta rätt bland våra fiskevatten

Säfssjön
– Säfssjön är en lagom stor insjö och den största i Säfsen. Ligger strax nedanför stugbyn och här ligger de kanot, kajak och båtar som kan hyras. (här gäller Säfsnäs fiskevårdsförenings fiskekort)

Säfstjärn
– Strax ovanför stugbyn ligger Säfstjärn i vacker miljö med eldpallkoja i närheten. Du går vägen förbi kyrkan ovanför stugbyn och följ skyltning ”Säfstjärn”.
(här gäller Säfsens fisekort)

Östertjärn
– Ligger 5 km från stugbyn, kör väg 245 mot Ludvika. Här fylls på med större fisk.
(här gäller Säfsens fisekort)

Majatjärn
– Ligger vid Vildmarkslekplatsen och är tillgänglighetsanpassad.
(här gäller Säfsens fisekort)

Och mycket mer. Se karta över Säfsen fiskevatten.

Ädelfiske i Säfsen

Säfstjärn och Östertjärn är några av våra populära ädelfiskevatten.  I tjärnarna finns regnbåge och en och annan öring. Vi släpper i fisk en gång i veckan under högsäsong och varannan vecka under resterande barmarksperiod. Tänk på att det inte alltid nappar trots att det finns fisk. Väderomslag och temperaturen kan ha stor påverkan på hur fisken beter sig. Med huvudbyggnaden Hyttan och stugbyn som bas har du alltid nära till bra fiskevatten.

Hyra fiskeutrustning 

I Säfsens vatten är det endast tillåtet att använda sig av sportfiskeutrustning. Har du inte egen utrustning eller har glömt den hemma så kan du hyra utrustning i Sportshopen Björnen.

Bra att packa i fiskeväskan

Bra saker att ta med sig på fisketuren, utöver fiskeutrustning, är naturligtvis lämpligt drag eller fluga till fisket samt en håv, hink och kniv. Det kan vara bra att packa ett klädombyte om olyckan är framme och på fötterna ha ett par gummistövlar. Ibland kan fiskelyckan dröja, då kan det vara bra att ha packat en matsäck för att fylla på energin. En termos med varm kaffe eller choklad värmer gott en kylig dag.