Längdskidåkning i södra Dalarna

Spännande äventyr och vackra naturupplevelser på längdskidor

Ska familjen prova längdskidåkning för första gången? Tränar du inför en speciell utmaning eller älskar du bara att åka längdskidor? Oavsett önskemål så är Säfsen den perfekta platsen. Åk längdskidor nära Stockholm & Göteborg på flera mil preparerade och snösäkra spår. Njut av den vackra naturen längs berg, dalar, sjöar och vattendrag. När det är dags för en paus finns många mysiga vindskydd där du kan tända en brasa eller bara njuta en stund.

Vår ambition är att ha 1500 m längdspår med snö från 23 december!

bloggen

Gratis prova-på skidåkning

Alla knattar upp till 3 åker gratis

Självklart ska också de minsta prova att åka skidor! Men vi vet också att tålamodet kan vara väldigt kort hos…

Läs mer

Spårkarta för Säfsen

Längdspår och skyltning av längdspår i kvällssol. år

Spårkarta med alla leder markerade finns att hämta i Skidboden på skidområdet.

Spårstatus

Vi uppdaterar våra spår på längdspår.se, du kan kolla direkt där, eller här nedan för att se när vi senast preparerade spåren!

Färgförklaring

Färgerna på spåren i kartan beskriver hur länge sedan det var vi var ute och pistade längdspåren

Längdspåren i Säfsen

Familj med fyra barn åker längdskidor i Säfsen.

Vi har totalt 75 km välskötta längdspår för både klassik åkning och skate. Säfsen längdskidåkning utgår smidigt från någon av våra tre spårcentraler, placerade vid Skidområdet, Kyrkängen eller Elljuspåren.

Ledcentral Skidområdet

Jyllandsleden 3, 5 och 7,5 km
Vårt mest populära spår är ett riktigt njutarspår som vindlar fram genom vacker gles skog och över myrmark. Mycket platt och obefintligt med backar gör att man känner sig som en mästare. Bänkar finns utplacerade efter spåret för paus eller matsäck.

Filurius längdäventyr
Precis vid spårcentralens start har Filurius gjort en skojig bana för både barn och föräldrar. Start- och målflaggor, enkla gupp, terrängvågor och flaggslalom gör längdupplevelsen både rolig och utvecklande.

Skatespåret, 6 och 13 km
Det här spåret är preparerat för skate och har alltså inga spår dragna. Början och slutet är flackt utan backar. Fortsätter du ut på 13 km-slingan blir det måttligt kuperat.

Ledcentral Kyrkspåren

3, 6 och 10 km
Spåren börjar och slutar vid Säfsnäs kyrka ca 300 m från Björnen. Här finns spår med tre olika längder med måttligt kuperad terräng. Rastplatser finns efter de två längre spåren, prova att rasta vid t ex Eldpallkojan eller slogboden.

Filurspåret, 450 m
Lätt slinga för de som vill prova på längdåkning. Spåret går på den lite lätt sluttande Kyrkängen. Inga upp- eller nedförsbackar.

Ledcentral Elljusspår

Elljusspåren är tända från mörkets inbrott till klockan 22.00

2 och 3 km
Kuperat spår som inte är allt för svårt.

5 km
Utmanande spår som är kraftigt kuperat med ordentliga uppförsbackar och rejäla utförsbackar. Vissa skulle beskriva det som ett klassiskt ”mördarspår”, andra som en kul utmaning.

Barnens elljusspår, 300 m och 500 m
Två enkla slingor med elljus gör det här till en perfekt kvällsaktivitet. Tag med barnen och testa hur det är att glida och staka fram i den knarrande snön. Vallabod och parkering finns i anslutning.

En dag eller hela säsongen – vi har ett spårkort som passar dig.

Kvinna åker längdskidor.
I Säfsen kan du åka längdskidor på flera mil preparerade snösäkra spår, nära Stockholm.

Kom hit med hela familjen, gammal och ung. Vi har längdskidåkning för alla! Oavsett om du vill åka längdskidor bara en dag eller hela säsongen så har vi ett spårkort som passar dig.

Om du har köpt liftkort för weekendkort eller kortveckakort ingår spårkort. Gratis spårkort för barn upp till 15 år!

Spårkort för längdskidåkning kan köpas och laddas online eller i Skiduthyrningens shop; Skidboden som finns i skidområdet. Det går också bra att swisha direkt ute i spåret. Nu är det bara att bege sig ut i spåret!

Valla för glid med Säfsen vallaservice

Närbild längdskidåkning pjäxa och skidor.

Med rätt vallning blir skidåkningen så mycket roligare. Vi hjälper dig så att du får ett bra underlag på dina skidor. Kontakta vår duktiga personal i Skiduthyrningen. Vallaservice på egen hand finns i det nedre servicehuset vid Skidområdet.

Boka boende i Säfsen

Som hemma. Fast bättre.

På semestern ska det vara minst lika bekvämt som hemma. Med mysigt soffhäng, sköna sängar och kök med alla bekvämligheter.…

Läs mer

Snösäker skidåkning nära Stockholm och Göteborg

För snösäker längdskidåkning i Sverige är Säfsen i södra Dalarna en av de närmaste skidorterna för Stockholm, Göteborg, Örebro och fler platser i vårt avlånga land. Här finns längdskidåkning för hela familjen med fina spår av varierande längd för både nybörjare och duktiga skidåkare.

Längskidspår för alla nivåer och storlekar

De totalt 75 km längdåkningsspåren bjuder på fantastiska vyer över berg, dalar och sjöar med preparerade skidspår för både klassisk åkning och skating. Lederna utgår bekvämt från Säfsen stugby eller från Säfsens skidområde för utförsåkning. Välj mellan flera olika leder, från Skifsenleden på 23 km till Filurspåret på 450 meter för de yngsta längdskidåkarna. Kom ihåg att ta med picknick i ryggsäcken när ni beger er iväg! Längs med lederna finns det flera mysiga vindskydd där du kan tända en brasa eller bara vila en stund.

Utveckla din skidåkning

Tränar du inför Vasaloppet eller en annan utmaning? Bege dig då till Sveriges närmaste längdskidåkning i natursköna Dalarna. Vill du utveckla dig och bli en ännu duktigare duktiga skidåkare så kan du boka en skidlektion med Säfsens utbildade instruktörer. Vi utgår från din nivå och sätter upp mål tillsammans. Vem vet, kanske blir det en ny Charlotte Kalla i Säfsens skidspår. Ring, telefon 0591-77 50 00 eller maila, e-post: info@safsen.se och boka!

God mat på skidresan

Att frisk luft och friluftsaktivitet ger både massor med energi och aptit, det vet vi. I Solbergets Wärdshus vid skidområdet serveras god hemlagad mat med stärkande meny för både små och stora skidåkare, alltid med med en speciellt anpassad barnmeny för de minsta. Dessutom äter barn 0-4 år gratis i målsmans sällskap. På Fredags-kvällen bjuds det in till svängig After ski för alla dansglada barn. I samma område finns värmestugor för medhavd matsäck och grillplatser. Längs med alla leder så finns det också vindskydd och trevliga picknick platser att ta en paus under färden.

Läs mer om specialpris för barn i restaurangen här.