Längdskidåkning i södra Dalarna

Spännande äventyr och vackra naturupplevelser på längdskidor

Ska familjen prova längdskidåkning för första gången? Tränar du inför en speciell utmaning eller älskar du bara att åka längdskidor? Oavsett önskemål så är Säfsen den perfekta platsen. Åk längdskidor nära Stockholm & Göteborg på flera mil preparerade och snösäkra spår. Njut av den vackra naturen längs berg, dalar, sjöar och vattendrag. När det är dags för en paus finns många mysiga vindskydd där du kan tända en brasa eller bara njuta en stund.

Vår ambition är att ha minst 1500 m längdspår med snö från 23 december!

bloggen

Gratis prova-på skidåkning

Alla knattar upp till 3 åker gratis

Självklart ska också de minsta prova att åka skidor! Men vi vet också att tålamodet kan vara väldigt kort hos…

Läs mer

Spårkarta för Säfsen

Längdspår och skyltning av längdspår i kvällssol. år

Spårkarta med alla leder markerade finns att hämta i Skidboden på skidområdet.

Spårstatus

Vi uppdaterar våra spår på längdspår.se, du kan kolla direkt där, eller här nedan för att se när vi senast preparerade spåren!

Färgförklaring

Färgerna på spåren i kartan beskriver hur länge sedan det var vi var ute och pistade längdspåren

Längdspåren i Säfsen

Familj med fyra barn åker längdskidor i Säfsen.

Vi har totalt 57 km välskötta längdspår för både klassisk åkning och skate. Säfsen längdskidåkning utgår smidigt från någon av våra fyra spårcentraler, placerade vid Skidområdet, Stugbyn, Elljuspåren eller Östertjärnsvägen.

Spårcentral Skidområdet

Hösjöheden, 5 km
Helt flackt spår som börjar vid skidområdet och följer den gamla banvallen till Hösjöheden där det lämpar sig väl med en vilopaus innan turen vänder tillbaka.

Konstsnöspåret
Det här spåret öppnar vi först på säsongen och stänger sist. Spåret är mycket lätt och perfekt för att komma i gång. Spåret varierar i längd beroende på snötillgång, se pistinformation för aktuell status.

Filurius längdäventyr, 150 m
Precis vid spårcentralens start har Filurius gjort en skojig bana för både barn och föräldrar. Start- och målflaggor, enkla gupp, terrängvågor och flaggslalom gör längdupplevelsen både rolig och utvecklande.

Spårcentral Stugbyn

Mellanfallsvägen, 8 km
Det mest varierande spåret bestående av både flack skidåkning och lite tuffare kupering. Vill man slippa undan den riktigt tuffa backen kan man vända tillbaka i botten på backen efter ca 2 km. Spåret går ner till Säfssjön två gånger och här erbjuds fina platser för ett litet uppehåll och kanske en fika. Parkering finns vid spårets start. Ta anslutningsspåret 800m från Spårcentral Stugbyn för att komma till Mellanfallsvägen.

Kyrkhöjdsspåret, 4 km
Böljande skidåkning med måttlig kupering utan branta backar. Här finns chans för riktig fin utsikt och möjligheter till goda solchanser. Utmärkt spår för att ta en liten paus i slänten när solen gassar på som bäst. Parkering finns vid spårets start. Går även att nå Kyrkhöjdsspåret genom Anslutningsspår från spårcentralerna vid Stugbyn och Östertjärnsvägen.

Filuriusspåret, 400 m
Lätt slinga för de som vill prova på längdåkning. Spåret går på den lite lätt sluttande Kyrkängen. Inga upp- eller nedförsbackar.

Spårcentral Elljusspår

Elljusspåren är tända från mörkrets inbrott till klockan 21.30

2 och 3 km
Kuperat spår som inte är allt för svårt.

5 km
Utmanande spår som är kraftigt kuperat med ordentliga uppförsbackar och rejäla utförsbackar. Vissa skulle beskriva det som ett klassiskt ”mördarspår”, andra som en kul utmaning.

Barnens elljusspår, 300 m och 500 m
Två enkla slingor med elljus gör det här till en perfekt kvällsaktivitet. Tag med barnen och testa hur det är att glida och staka fram i den knarrande snön. Vallabod och parkering finns i anslutning.

Spårcentral Östertjärnsvägen

Östertjärn, 7,5 km
Säfsens populäraste spår. Inte konstigt då det passar perfekt för både familjeturen och för den som vill få mil i kroppen inför Vasaloppet. Varierande terräng utan några svårare backar. Parkering finns vid spårets start.

Västertjärn, 4,5 km
Västertjärnsvägen erbjuder lite tuffare skidåkning med både längre och brantare backar. Startar på andra sidan Ludvikavägen sett från starten på Östertjärnsvägen. Parkering finns vid spårets start.

Anslutningsspår

Spårcentral Skidområdet – spårcentral Stugbyn
Spåret tar dig mellan Spårcentral Skidområdet och Spårcentral Stugbyn och passerar på vägen dit Eldpallkojan som lämpar sig utmärkt för en fikapaus eller varför inte en grillad korv? Spåret varierar mellan helt flack myråkning och lite lätt sluttande skogsåkning. Spårat för klassisk skidåkning i båda riktningar.

Spårcentral Stugbyn – Spårcentral Östertjärnsvägen
Spåret går mellan Spårcentralen Stugbyn till Spårcentralen Östertjärn och passerar på vägen dit Mellanfallsvägen, Kyrkhöjdsspåret och Västertjärnsvägen. Spåret är spårat för klassisk skidåkning och går att åka i båda riktningar.

Avstånd från Spårcentralen Stugbyn
Mellanfallsvägen (800 m), Kyrkhöjdsspåret (3 km) och Öster- och Västertjärn (5,5 km).

Avstånd från Spårcentralen Östertjärnsvägen
Kyrkhöjdsspåret (3,3 km), Mellanfallsvägen (5,1 km) och Spårcentralen Stygbyn (5,5 km).

Spårcentral Skidområdet – Elljusspåren – Gravendalskorset
Spåret binder ihop Spårcentralen Skidområdet med Elljusspåren och Spårcentralen Gravendalskorset. Spåret går att åka från och till alla tre ställen och är spårat för klassisk skidåkning. Det är 2,3km från Spårcentralen Skidområdet till Elljusspåren och Gravendalskorstet och ca 700m mellan Gravendalskorset och Elljusspåren.

En dag eller hela säsongen – vi har ett spårkort som passar dig.

Kvinna åker längdskidor.
I Säfsen kan du åka längdskidor på flera mil preparerade snösäkra spår, nära Stockholm.

Kom hit med hela familjen, gammal och ung. Vi har längdskidåkning för alla! Oavsett om du vill åka längdskidor bara en dag eller hela säsongen så har vi ett spårkort som passar dig.

Om du har köpt liftkort för weekendkort eller kortveckakort ingår spårkort. Gratis spårkort för barn upp till 15 år!

Spårkort för längdskidåkning kan köpas och laddas online eller i Skiduthyrningens shop; Skidboden som finns i skidområdet. Det går också bra att swisha direkt ute i spåret. Nu är det bara att bege sig ut i spåret!

Valla för glid med Säfsen vallaservice

Närbild längdskidåkning pjäxa och skidor.

Med rätt vallning blir skidåkningen så mycket roligare. Vi hjälper dig så att du får ett bra underlag på dina skidor. Kontakta vår duktiga personal i Skiduthyrningen. Vallaservice på egen hand finns i det nedre servicehuset vid Skidområdet.

Boka boende i Säfsen

Som hemma. Fast bättre.

På semestern ska det vara minst lika bekvämt som hemma. Med mysigt soffhäng, sköna sängar och kök med alla bekvämligheter.…

Läs mer

Snösäker skidåkning nära Stockholm och Göteborg

För snösäker längdskidåkning i Sverige är Säfsen i södra Dalarna en av de närmaste skidorterna för Stockholm, Göteborg, Örebro och fler platser i vårt avlånga land. Här finns längdskidåkning för hela familjen med fina spår av varierande längd för både nybörjare och duktiga skidåkare.

Längskidspår för alla nivåer och storlekar

De totalt 57 km längdåkningsspåren bjuder på fantastiska vyer över berg, dalar och sjöar med preparerade skidspår för både klassisk åkning och skating. Lederna utgår bekvämt från Säfsen stugby eller från Säfsens skidområde för utförsåkning. Välj mellan flera olika leder, från Skifsenleden på 23 km till Filurspåret på 450 meter för de yngsta längdskidåkarna. Kom ihåg att ta med picknick i ryggsäcken när ni beger er iväg! Längs med lederna finns det flera mysiga vindskydd där du kan tända en brasa eller bara vila en stund.

Utveckla din skidåkning

Tränar du inför Vasaloppet eller en annan utmaning? Bege dig då till Sveriges närmaste längdskidåkning i natursköna Dalarna. Vill du utveckla dig och bli en ännu duktigare duktiga skidåkare så kan du boka en skidlektion med Säfsens utbildade instruktörer. Vi utgår från din nivå och sätter upp mål tillsammans. Vem vet, kanske blir det en ny Charlotte Kalla i Säfsens skidspår. Ring, telefon 0591-77 50 00 eller maila, e-post: info@safsen.se och boka!

God mat på skidresan

Att frisk luft och friluftsaktivitet ger både massor med energi och aptit, det vet vi. I Solbergets Wärdshus vid skidområdet serveras god hemlagad mat med stärkande meny för både små och stora skidåkare, alltid med med en speciellt anpassad barnmeny för de minsta. Dessutom äter barn 0-4 år gratis i målsmans sällskap. På Fredags-kvällen bjuds det in till svängig After ski för alla dansglada barn. I samma område finns värmestugor för medhavd matsäck och grillplatser. Längs med alla leder så finns det också vindskydd och trevliga picknick platser att ta en paus under färden.

Läs mer om specialpris för barn i restaurangen här.