15 supertips för skidresan

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

Är det dags att ta de första svängarna med en liten? Har familjen vuxit till fler sedan ni senast var i skidbacken? Hur ska det gå med ett gäng ungar – kanske vänner och den större familjen också hänger med – pjäxor, skidor och ett allmänt bestyr med olika viljor och behov? Var bara lugn! Vi ger 15 supertips som garanterat gör skidresan till en mer lustfylld upplevelse. 

Härligt, härligt – och utmanande med små skidåkare

Att resa på skidsemester med barn kan vara alldeles underbart. Men vi ska inte ducka för att det inte alltid är som en behaglig grön pist att ta sig igenom. På Säfsen älskar vi att åka på skidsemester. Vi vet också att det är utmanande faktorer, inte minst för en barnfamilj på skidresa. För att ni ska få bästa möjliga upplevelse så har vi sammanställt 15 tips som garanterat ger familjen en mer strulfri fjällsemester.

 1. Sänk kraven.
  Det klassiska uttrycket ”Allt har sin tid” stämmer väl in på fjällsemester med familjen. Spara svett och tårar, humör och energi och lägg helt enkelt ribban i nivå för barnen. Hur? Det ges flera exempel på i nedan punkter.
 2. Tag med pulka för att transportera väska med ombyte, skidor, trötta barn etcetera. Behöver ni endast pulka i anslutning till skidbacken så finns gratis lånepulkor att låna vid parkeringen hos oss på Säfsen Ski Resort.
 3. Använd avslastningszoner och parkera sedan.
  Minst går först, och deras behov. Se till att barnen får komma igång innan det fixas med praktiska saker som att parkera bilen. Använd avlastningsplatser och lasta av både familj och skidutrustning, sedan kan en person parkera bilen medan övriga gör sig klara för skidåkning.
 4. Ät lunch och fika när inte alla andra gör det.
  Ett riktigt lifehack på skidsemestern är att undvika värsta rusningen vid grillplatser och i restaurangen. Var smart och ta lunch före den klassiska kl. 12.00. Dessutom får ni mer tid över till roligare saker som skidåkning om ni undviker de värsta köerna.
 5. Fika och fyll på med energi ofta.
  Ladda fickorna med russin, kex, klämmisar och annat som är smidigt litet och kan rädda hastigt sjunkande blodsockerfall.
 6. Skapa ett högkvarter där familjen kan samlas.
  Med olika åldrar, önskemål och behov i en familj så kan det vara svårt att synka så att alla drar åt samma håll samtidigt. Då är det bra att avtala en plats som blir en samlingsplats och typ av högkvarter där familjen kan mötas vid olika tidpunkter. En toppensak med Säfsen är att alla backar och längdspår kommer fram på samma ställe. På så sätt är det lätt att ha uppsikt över familjen. Här är det perfekt, och gott om plats, att ha familjens högkvarter.
 7. Bekvämt boende ger mer energi för äventyr.
  Reser ni med barn i flera olika åldrar så kan det vara skönt för den/de minsta skidåkare att få landa och samla energi ”på hemmaplan” en stund under dagen. Samtidigt som äldre syskon har full energi för en heldag i backen. Med ett boende nära skidbacken är det lättare för föräldrarna att dela på sig och tillgodose barnens olika behov. Tänk på att boenden med ski in, ski out-läge ofta bokar slut först. 
 8. Se till att barnen kommer igång först. Bär grejer och rodda med saker efteråt.
  Barn kan vara rastlösa, pirriga och förväntansfulla att sätta igång med dagens aktiviteter. Försök att undvika för mycket väntan och se till att barnen kommer igång med skidutrustningen, kommer iväg till skidskola osv. och ta därefter hand om övriga praktiska saker som behövs göras.
 9. Förboka och förbered så att allt är klart.
  Minimera tidstjuvar och köer i mesta möjliga mån. Saker som oavsett ska göras, görs med fördel med framförhållning. Fixa liftkort senast dagen före om möjligt och förboka skidutrustning.
 10. Gör något på kvällen.
  Barn i skolåldern behöver ofta bara vila en kortare stund efter skidåkningen, sedan är det spring i benen igen. Nyttja också eftermiddag och kväll till enkla aktiviteter som att klättra i en snöhög, bygg en snögrotta, åka pulka. Eller varför inte testa att åka längdskidor.
 11. Lekrum.
  Oavsett hur härligt det är med aktiviteter ute i friska luften så är det ibland skönt att komma inomhus och ägna sig åt andra aktiviteter. Dessutom blir det som semester för föräldrarna. På Säfsen finns ett lekrum med mysig biohörna där föräldrarna kan hänga i sofforna i lobbyn utanför.
 12. Häng med på aktiviteter.
  Ofta arrangeras gratis barnaktiviteter med roliga upptåg för olika åldrar. Barnen kan få nya kompisar och vi vet alla att: glada barn = glada föräldrar. 
 13. Relax´a.
  Det är naturligtvis också skönt för både barn och vuxna att ha en lugn stund ibland. Koppla av med sällskapsspel eller kanske lite skärmtid. På Säfsen finns sällskapsspel i huvudbyggnaden Hyttan och i de flesta av boenden. Dessutom erbjuder vi gratis WiFi i både restaurangerna och nästan alla boenden.
 14. Kompisar är skoj!
  Mer och fler av det goda. Visst kan det bli mer att stå i om är ett större skidsällskap, men det kan också underlätta massor. Barnen kan delas upp i jämlika åldrar där behoven ofta är mer likvärdiga än till exempel mellan syskon, och fler vuxna kan hjälpas åt. Reser familjen ensam finns det stor chans att möta nya vänner på plats i skidbacken, på den barnvänliga After ski, i lekrum eller vid de olika aktiviteter.
 15. Tillsammanstid och egentid
  Även om det är himla härligt med familjetid så är det skönt för alla att ibland dela upp sig. Att barnen kan få en stund ensamtid för just sina önskemål av backe och aktiviteter. En av de riktigt braiga sakerna med Säfsen är att oavsett tidigare skidvana så kan faktiskt hela familjen åka tillsammans från högsta toppen redan första dagen. Jo, det är sant. Så snart man har lärt sig att bromsa och svänga litegrann så är man redo att åka från toppen, 472 meter över havet.

En strulfri skidsemester

På Säfsen Ski Resort jobbar vi hårt för att hitta smarta lösningar i stort som litet för att förenkla familjens skidsemester. Klicka in på Säfsenmanifestet, här har vi samlat 26 bidrag för en strulfri fjällsemester med barn.

bloggen

Så lär du ditt barn åka skidor


Man kan börja åka skidor när som helst, bara barnet själv vill.

Kan man gå kan man åka skidor brukar vi säga. Redan en tvååring kan ha riktigt kul i backen och…

Läs mer

Bli inspirerad

Kolla in Säfsen på Instagram för dagsfärska bilder och uppdateringar om vad som händer just nu.