Cykling för hela familjen i södra Dalarna

Cykel från nybörjare till proffs

Cykla över vidsträckta fält och böljande berg eller ta första rullen på vår snälla teknik-bana. Säfsen bjuder på cykelupplevelser för hela familjen. Cykla med barn, träna distans inför långlopp eller cross country – vi har cykling oavsett önskemål!

Cykla med barn i Säfsen

Klart alla i familjen ska med på cykelturen! I Säfsen finns barnvänliga cykelstigar så att alla kan följa med. De uppmärkta lederna gör det lätt att hitta rätt och längs med lederna finns flera fikaplatser. Varje led har också ett färgsystem likt de i skidbacken på vintern. 

Är barnet så litet att det inte kan cykla själv så finns det barnsits att hyra på plats. 

Äventyrscykling från 4 år

Få bästa rullen på semestern

Har barnet aldrig cyklat mountainbike i naturen förut? Eller knappt testat rull på två hjul? Inga problem! På Säfsen tycker vi att cykling är något som alla barn ska få glädjen av att lära sig. Äventyrscykling erbjuds självklart i flera olika nivåer.

Cykelarenan

Har barnet inte cyklat mountainbike tidigare. Inga problem! Vid sportcenter Björnen finns vår populära cykelarena, en komplett bana för dig som vill träna på balans, teknik, stabilitet och fokusering. Här kan både den erfarne cyklisten utvecklas och de minsta träna på balansen. Här är perfekt att ta några varv innan du ger dig ut på någon av våra leder så att du känner att din cykel är rätt inställd just för dig. Passa på och kom hit och testa!

Nu bygger vi också om och utvecklar hela cykelarenan, lär mer här.

MTB-cykling för nybörjare

Vi har en cykelled som passar alla!

Säfsen bjuder på högkvalitativa cykelupplevelser för hela familjen. Våra leder passar oavsett om du vill cykla med barn, köra mountainbike över stock och sten eller träna distans inför långlopp. För småbarnsfamiljen är ett lagom äventyr att bege sig ut på grusvägar och lite asfalt. Njut av den lantliga miljön med gamla byar och charmiga hus. Packa med picknick och ta paus längs vägen.

Några särskilda favoriter och guldkorn i Säfsenskogen som vi tycker att du inte får missa är:

  1. Lilla byrundan (2,1 km) – En perfekt kortare loop för den som är redo att cykla iväg på sin första egna cykelrunda eller som bana för att kora familjens snabbaste cyklist. Leden går på mysiga stigar och genom härliga svängar och här möts kul och kultur när man susar fram över Kyrkängen där stenhögar från 1600-talet fortfarande vilar.
  2. Cykelbingo (6 km) – När hela familjen ska med. Den rimligt platta leden går genom skogsstigar, breda grusvägar, spång över myrar och rullande lätt asfalt. Längs leden finns bingobrickor och här gäller det att samla så många kryss som möjligt. Vem blir familjens bingovinnare?
  3. Stackberget (20 km) – En lättcyklad grusvägstur för dig som inte cyklat så mycket MTB. Funkar även perfekt som halvdagsutflykt med fika. Turen inleds på cykelväg ner mot Säfsjön och Fredriksberg och därefter vidare ut på den gamla järnvägsbanken innan leden viker av söderut utefter Lisjön. Här finns möjlighet att besöka Lisjöns fågeltorn (följ skyltningen) och på vägen hem passerar du Prästudden, ett ypperligt ställe för ett dopp.

Prislista

Här hittar du allt du behöver för en tur på hjul. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren åkare så har vi en cykel som passar dig.

Hitta rätt barn-storlek

Storleken på cyklar till barn mäts i tum på hjulens diameter. Här finns en guide som hjälper dig att hitta rätt bland storlekarna.

Längd i cmStorlek i tum
>90cm12″
105cm16″
115cm20″
125cm24″
140cm26″
Produkt3 h (fm/em/Kväll)Heldag 2 dagar 3 dagar4 dagar5-7 dagar
Mountainbike, Heldämpad, EL, S-XL600 kr750 kr1050 kr1250 kr1450 kr1650 kr
Mountainbike, Heldämpad, S-XL 580 kr690 kr990 kr1190 kr1390 kr1590 kr
Mountainbike, S-XL475 kr550 kr800 kr1000 kr1200 kr1400 kr
Mountainbike, 24″-26″295 kr330 kr610 kr830 kr990 kr1100 kr
Mountainbike (barn), 14″-20″2 35 kr280 kr505 kr660 kr770 kr880 kr
Springcykel195 kr220 kr280 kr330 kr390 kr440 kr
Cykelkärra295 kr330 kr500 kr720 kr830 kr880 kr
Cykel295 kr400 kr600 kr700 kr800 kr900 kr
Påhängcykel235 kr280 kr500 kr660 kr770 kr880 kr
Hjälm75 kr90 kr110 kr135 kr155 kr175 kr

Cykel från nybörjare till proffs

Säfsen bjuder på högkvalitativa cykelupplevelser för hela familjen. Våra cykelleder passar oavsett om du vill cykla med barn, träna distans inför långlopp eller är sugen på cross country. Vi hjälper dig att hitta bland våra cykelleder. Vilken passar bäst om jag vill ta en lugn tur med familjen?

Cykla med barn i Säfsen

Har barnet inte testat på mountainbike tidigare eller ens cyklat? Ingen fara. På Säfsen Resort har vi allt från tramplösa kick bikes för de allra yngsta, roliga teknikbanor för BMX och mountainbike till härliga cykelleder i vår omgivande skog. Vi hjälper dig att hitta rätt svårighetsgrad i våra cykelleder.

Svårighetsgrader i våra cykelleder

Varje led är markerad med en färg likt färgsystemet i skidbacken på vintern som markerar dess svårighetsgrad.

  • Grön = Lätt cykling som passar alla nybörjare och hela familjen. Mestadels flack terräng och svaga stigningar.
  • Blå = Liknar grön men lite längre sträckor och högre höjdskillnader. Passar nybörjaren som vill ha lite utmaning.
  • Röd = Liknar blå men med högre höjdskillnader och stigninar, kräver en del erfarenhet och innehåller teknisk cykling.  Passar den medelgoda åkaren som gillar utmaningar.
  • Svart = Avancerad cykling med stora inslag av teknisk cykling över rötter och stenar ute i vildmarken, höga stigningar och höjdskillnader. Passar den erfarne åkaren.

Natursköna MTB-leder i Dalarna

Visst finns det tuffa, roliga, utmanande vackra MTB-leder i Sverige! I Säfsen finns en hel del cykel att välja på, närmare bestämt totalt 350 km. Tre timmar från Stockholm och knappt 13 mil från Örebro väntar avkopplande naturskön miljö med vidsträckt utsikt över sjö, skog och berg. Här får såväl den erfarne cyklisten och barnfamiljen en lyckad semester på två hjul.

Älskar du att cykla downhill? I Säfsen downhill finns möjligheten! Här tar du dig nerför Solbergets bergssida med utsikt från 472 meter över havet. Utmaningen kryddas då du även själv tar dig uppför med cykeln till Solbergets topp. Vill du ha en kortare mtb-tur upp på ett berg så finns den möjligheten också. Välj då istället den tekniska 10 km-leden till Paskaberget. Också här bjuds det på fantastisk utsikt över skogsklädda omgivningarna.

Paus med picknick

Packa ryggsäck med en god picknick så blir cykeläventyret ännu roligare. På alla våra leder finns flera mysiga picknickställen. Här kan du vila benen en stund och koppla av i en avslappnande miljö. På de sträckor som är över 30 km rekommenderar vi att ni packar ryggsäcken med något matigare för att hålla energin uppe.

Hyra cykel och mountainbike

Här hittar du allt du behöver för en tur på hjul. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren åkare så har vi en cykel som passar dig; tramplösa kickbikes för knattar, vardagscykel, mountainbike hardtail (dämpad fram), heldämpad mountainbike (dämpad fram och bak) samt heldämpade el-mountainbikes. Besök vår kunniga personal i sportcenter Björnen så hjälper vi dig, se priser här.

Biking Dalarna

Cykla mountainbike på sling­rande stigar genom djupa skogar, njut av do­serade kurvor med skönt flow och hän­­förande vackra vyer. Biking Dalarna samlar några av Sveriges bästa cykel­­leder och områden. Med gemen­sam led­markering, gradering av leder och utmärkt kring­service väntar cykel­upp­levelser av hög kvalitet.