Karta och kompass

Navigering i skog och fjäll.

Att navigera i skog och fjäll med karta och kompass är en grundläggande färdighet för alla friluftsälskare. Teknologin kan svika oss, men med en karta och kompass är du aldrig helt vilse. Här är några viktiga saker att tänka på och steg för steg hur du använder dessa verktyg för att hitta rätt.

Förberedelser

Hur du använder karta och kompass

  1. Börja med att orientera kartan så att den stämmer överens med verkligheten. Håll kompassen parallellt med kartans kant och vrid hela kartan tills norr på kartan pekar mot norr i verkligheten
  2. Bestäm din position. Hitta en referenspunkt på kartan, som en sjö, en stigkorsning eller en topp, som du känner igen i terrängen. Använd omgivningens landmärken för att noggrant fastställa din plats.
  3. Ta ut en kompassriktning. Placera kartan på en plan yta. Lägg kompassen på kartan med kompassens långsida längs den rutt du planerar att gå- Vrid kompassens kapsel så at nordpilen pekar mot norr på kartan. Håll kompassen framför dig och vrid dig själv tills kompassens nordpil ligger över kompassens nordmarkering.
  4. Följ kompassen. Håll kompassen framför dig och se till att nordpilen och kompassens markeringar överensstämmer. Följ den riktning som kompassens riktningspil visar.

Praktiska tips

Använd naturliga landmärken som kontrollpunkter längs din rutt. Det kan vara bäckar, höjder eller andra saker som hjälper dig att bekräfta att du är på rätt väg.

Att kunna använda karta och kompass är en ovärderlig färdighet för att navigera i naturen. Genom att noggrant förbereda dig och öva regelbundet kan du tryggt utforska skogar och fjäll. God tur!

fr. 1 227 kr

Fiskepaket

Upptäck fisket i Säfsen

I Säfsen finns inte mindre än 175 sjöar och vattendrag för fiske. Vissa passar bättre för familjer med metspö från brygga eller båt, andra passar…

fr.1 227 KR
Boka nu
Läs mer
3 juni 2024

En upplevelse för hela familjen

Vart startar alla vandringsleder och hur hittar jag? Vår guide visar dig.

Vandring på vackra leder runt Säfssjön
3 april 2024

Enklare och strulfriare vandring för hela familjen

Vart startar alla vandringsleder och hur hittar jag? Vår guide visar dig.

12 maj 2024

Kom igång med fisket

Vart finns det för fiske i Säfsen och vart tar jag med mig familjen? Vår guide leder dig…