Första gången på skidor

Så leker du fram ett skidåkande barn

Man kan börja åka skidor när som helst, bara barnet själv vill. Kan man gå, kan man åka skidor brukar vi säga. En tvååring kan ha jätteroligt i backen, träna på att glida och öva balansen. Vid tre-fyra års ålder klarar barnet att lära sig svänga och stanna med plog. Vi ger tipsen för att få en glidande start när de första svängarna ska tas.

Enkel och strulfri skidsemester med barn

På Säfsen har vi fokus på barnen. För vi vet att om barnen mår bra, så får hela familjen en härlig skidresa. Vårt bidrag till det kallar vi Säfsenmanifestet, våra 26 löften för en enkel och strulfri skidsemester med familjen. Ett av bidragen för en bekvämare skidresa är att vi erbjuder gratis prova-på-skidåkning för knattar upp till tre år. På så sätt kan ni i lugn och ro prova och se om barnet tycker det är roligt. I Säfsen finns det alltså ingen anledning att inte testa även med de yngsta knattarna!

För att underlätta när de första svängarna ska tas har vi samlat ett gäng tips nedan hur att smidigast introducera barnet till skidåkning.

Hårda pjäxor och mjuka små ben som lätt viker sig när humör och ork tryter. För varma kläder, för kallt, blodsockerfall och tandagnissel. Phu, är det dags att lära barnen att åka skidor? Lugn, bara lugn! Vi har sammanställt tips och trix som garanterat ger en glidande start på skidinlärningen.

Åka skidor med barn. Säfsen tipsar!

Tipsen när knatten ska lära sig åka skidor 

 1. Allmänna råd
  a. Det är viktigt att skapa trygghet och lekfullhet utan tvång i den nya situationen. Skidåkningen ska vara något roligt att se fram emot!
  b. Visa hellre än berätta. Barn vill gärna härma föräldrar eller storasyskon.
  c. Timingen! Var uppmärksam på barnets mat- och viloklocka under dagen. När är ork, energi och humör som bäst?
  d. Lagom är bäst! Tänk: tålamod och i små portioner. Lek och lär, aldrig tvinga eller pressa. Tag ofta paus, det är jobbigt att åka i början
  e. Välj skidort på barnens villkor. Närhetsprincip, snälla backar och allmänt barnvänliga faciliteter gör susen för självförtroendet. Tids nog är det dags att utmana sig i större backar och på större skidresort. Dessutom är frestelserna på mindre skidorter inte lika stora för erfarna skidåkarföräldrar att de “missar något”.

 2. Upptäck
  a. Börja hemma om ni har egen skidutrustning eller i stugan före skidåkningen och “torrträna”. Använd en stor matta som underlag. Lyft bort vardagsrumsbordet och lek! Känn av utrustningen. Låt barnet gå runt i pjäxor och bekanta sig med dom innan ni sätter fast pjäxan i bindningen. Oj, blev det vingligt? Vad kul!
  b. Låt utrustningen stå framme i stugan så att barnet själv kan välja när det vill bekanta sig med den.

 3. Prova att glida
  a. Allt är för brant i början! Börja inlärningen där det knappt går framåt.
  b. Dra barnet på skidor på flack mark med hjälp av en stav så att barnet får känna hur det känns att glida på skidorna.
  c. Glid in i en stor kram. Om ni är två vuxna kan den ena rikta skidorna så att barnet kan glida själv en liten bit in i en stor varm kram hos mamma eller pappa.

 4. Öva balansen
  a. Lek fram rörelser. Visa som sagt hellre än att berätta. Härma saker medan ni glider, ett flygplan, ett favoritdjur, öva på att luta åt olika håll. Hur ser det ut när man smyger och glider på skidorna? Barnet behöver utmana balansen för att träna den!
  b. Ta bort stavarna. Det underlättar för barnet med mindre utrustning och färre kroppsdelar att ha koll på. Dessutom behöver armarna vara fria i den tidiga balansträningen.
  c. Upprepa. Barn älskar upprepningar.

 5. Nästa steg
  a.Rullband är det bästa och enklaste alternativet av “lift” för de yngsta skidåkare, och finns naturligtvis på Säfsen. I början är det bra om en vuxen kan ta emot barnet när det ska gå av rullbandet.
  b. Dags för liten backe! Och broms! Försök forma en plog genom att pressa isär benen samtidigt som pekar hälarna utåt så att skidspetsarna pekar mot varandra. Visa barnet och beskriv med liknelsen att göra en glasstrut, en pizzaslice eller att skidorna ska pussa varandra där fram.

Nära skidåkning i Dalarna

Ska familjen prova på utförsåkning för första gången är Säfsen den bästa skidorten. Här får du skidåkning som i fjällen på nära avstånd från orter som Stockholm, Örebro, Västerås med flera orter. En perfekt skidort för en weekend, kortresa eller bara över dagen. Våra 18 backar är framförallt snälla gröna och blå backar som gör att även de minsta kan känna sig “stora” och vågar snabbt lite mer.  Läs mer om skidåkning med barn i Säfsen, Dalarna här.

15 supertips för skidresan

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

Säfsenmanifestet för skidresan

Våra 24 löften till dig som gäst

I Säfsenmanifestet har vi samlat våra våra 25 bästa bidrag för en enkel och strulfri skidresa.

Bli inspirerad

Kolla in Säfsen på Instagram för dagsfärska bilder och uppdateringar om vad som händer just nu.