Hitta rätt bland Säfsens cykelleder

Enklare och strulfriare cykling för hela familjen

Snabblänkar

Ibland kan det vara svårt att hitta rätt bland alla våra cykelleder. Vilken passar bäst om jag vill ta en lugn tur med familjen och vilken ger mig mest utmaningar? Och vad är det för skillnad på blå och röd led? För att underlätta så mycket som möjligt för er så kommer här en snabb guide.

Två kvinnor cyklar mountainbike på grön äng.

Vi börjar med att berätta om vår karta. Här hittar du alla våra cykelleder, indelade i olika svårighetsgrader och typ av cykling. Det finns 3 olika typer av cykling hos oss.

 1. Cykelarenan
  Ett komplett område för hela familjen där cykelupplevelsen är i full fokus. Hoppa på vår nya gröna led på ca 1km som tar dig på en mysig tur i naturen endast ett stenkast från Hyttan. I vår nya cykelarna hittar ni även en ny teknikbana med fokus på barnfamiljen. En rolig bana där alla kan träna på balans och fokusering. Här hittar ni även vår BMX-bana, den lite klurigare teknikbanan samt våra 3 teknikslingor. Och det bästa av allt, den kommer ligga mitt i stugbyn endast ett stenkast från resaurang, utyrning och reception. En utökad, kompett arena för cykel som passar hela familjen helt enkelt! Nedan kommer ni kunna se bilder och mer info från byggets gång.

  Vilken cykel behöver jag?
  – Allt från springcykel, trehjuling och mountainbike funkar

 2. MTB = Mountainbike
  Den största och populäraste cykeltypen. Lederna går över grusvägar, stigar, stock och sten. Susa fram genom vildmarken, klättra upp på bergstoppar och njut av vackra omgivningar.

  Vilken cykel behöver jag? 
  – Mountainbikecykel

 3. Leisure
  Bekväm cykling på grusvägar och asfalt. Njut av vackra omgivningar och naturen runt omkring, upptäck gamla byar med mysiga hus och trevliga picknickställen.

  Vilken cykel behöver jag?
  – Vardagscykel, damcykel eller mountainbike

Tre små barn poserar med sina cyklar.

Cykelarenan mitt emot Hyttan är jätterolig. Roligaste var att testa vippbrädan och BMX banan.

Felicia 8 år

Hitta rätt på kartan

Vad betyder färgerna?
Grön = Lätt cykling som passar alla nybörjare och hela familjen. Mestadels flack terräng och svaga stigningar. 
Blå = Liknar grön men lite längre sträckor och högre höjdskillnader. Passar nybörjaren som vill ha lite utmaning.
Röd = Liknar blå men med högre höjdskillnader och stigninar, kräver en del erfarenhet och innehåller teknisk cykling.  Passar den medelgoda åkaren som gillar utmaningar.
Svart = Avancerad cykling med stora inslag av teknisk cykling över rötter och stenar ute i vildmarken, höga stigningar och höjdskillnader. Passar den erfarne åkaren.

Tips

På alla våra leder finns flera mysiga picknickställen som passar perfekt för ett kort stopp. Här kan du vila benen några minuter och koppla av i en avslappnande miljö. På de sträckor som är över 30 km rekomenderar vi att ni packar ryggsäcken med något matigare för magen. I vårt café på Hyttan finns allt man behöver för en mysig fikastund.