Välj rätt skor för vandring

Så hittar du rätt skor för din tur i skogen.

När du ger dig ut och ska vandra är valet av skor en av de viktigaste besluten du kan fatta. Rätt skor kan göra din vandring mycket behagligare, medan fel skor kan leda till obehag. Här är några viktiga aspekter att tänka på när du väljer vandringsskor.

Typ av terräng

Först och främst bör du överväga vilken typ av terräng du kommer att vandra i. Om du planerar att vandra på jämna, vältrampade stigar kan ett par lätta vandringsskor eller till och med trail-löparskor vara tillräckliga. För mer teknisk terräng med steniga och ojämna stigar är det bättre att välja stabila vandringskängor som ger extra stöd och skydd.

Passform och stabilitet

Komfort är avgörande när det gäller vandringsskor. Se till att prova skorna ordentligt innan du köper dem. Dina fötter sväller under dagen och under längre vandringar, så det är en bra idé att prova skorna på eftermiddagen eller kvällen. Skorna ska ha tillräckligt med utrymme för tårna och inte klämma någonstans. Vandringsskor bör erbjuda tillräckligt med stöd, särskilt om du bär en tung ryggsäck. Kängor med högre skaft ger bättre stöd för anklarna och minskar risken för vrickningar. Dessutom bör sulan vara tillräckligt styv för att skydda fötterna mot vassa stenar och ojämnheter i marken.

Vattentäthet och andningsförmåga

Beroende på klimatet och säsongen kan vattentäta skor vara en bra idé. Gore-Tex och andra vattentäta material håller fötterna torra i våta förhållanden. Samtidigt är det viktigt att skorna andas, så att fötterna inte blir för varma och svettiga. Välj skor med bra ventilation om du vandrar i värmen.

Ta dig tid att prova olika modeller och hitta de skor som passar bäst för dina behov och den terräng du planerar att vandra i. Ett par välvalda vandringsskor kan göra stor skillnad för din vandringsupplevelse. God tur!

fr. 2 297 kr
/ person
DJI_0074_web

Säfsenpaketet

Ett bekymmersfritt paket där det mesta ingår

I Säfsenpaketet ingår det mesta för att semestern ska bli så strulfri som möjligt. Koppla av och njut av vistelsen utan att behöva planera varje…

fr.2 297 KR / person
Boka nu
Läs mer
fr. 1 226 kr
/ person
_76A3303_web

Fiskepaket

Upptäck fisket i Säfsen

I Säfsen finns inte mindre än 175 sjöar och vattendrag för fiske. Vissa passar bättre för familjer med metspö från brygga eller båt, andra passar…

fr.1 226 KR / person
Boka nu
Läs mer
_76A1955_web
3 juni 2024

En upplevelse för hela familjen

Vart startar alla vandringsleder och hur hittar jag? Vår guide visar dig.

Vandring på vackra leder runt Säfssjön
3 april 2024

Enklare och strulfriare vandring för hela familjen

Vart startar alla vandringsleder och hur hittar jag? Vår guide visar dig.

DJI_0114_web
11 juni 2024

Navigering i skog och fjäll.

Att navigera i skog och fjäll med karta och kompass är en grundläggande färdighet för alla friluftsälskare. Här…