10 tips för nybörjaren i backen

Säfsen – den perfekta platsen för nybörjaren i skidbacken

Vankas det premiär på skidor eller är det bara fortsatt nybörjarosäkert i backen? Då är det klokt att börja nära och lättillgängligt, med snälla backar och där det är anpassat för en bekväm och rolig skidsemester. Säfsen är en barnvänlig skiddestination i Dalarna där familjen är i fokus. Vi ger tio nybörjartips för bromsen, svängarna, liften och mycket mer!

Alla är nya i början

Skidåkningen ska vara roligt för nybörjare. Det bästa med Säfsen är att här är skidområdet tillräckligt stort för att känna att äventyret aldrig tar slut och litet nog för att inte tappa bort varandra. Här finns flera snälla gröna och blå backar med långsammare liftar, flera olika skidområden med allt från knattarnas favorit “Barnens Skidland” till “Folkparken” för alla modiga kids som gillar utmaningar.

Oavsett hur mycket nybörjare du är – i Säfsen går det också undan! Redan första skiddagen kan du åka från högsta toppen Solberget, 472 meter över havet. Jo det är sant! Så snart du kan bromsa och svänga lite så kan du njuta av 1,5 km vindlande skidåkning från högsta toppen.

Nybörjare åker i Säfsen

10 tips för nybörjaren i skidbacken

Vi ger dig Säfsens nybörjarguide med tio tips som ger dig en glidande start på skidinlärningen. 

  1. Börja på plan mark. Ta på skidorna och testa att gå runt på dem, prova att glida lite och känn efter hur det känns. Känn efter var på foten du står. Är belastningen större under hälen eller kanske under trampdynorna? Sträva efter att stå mitt på foten, det ger bättre balans och gör det lättare att svänga.
  2. Nu är det dags att prova en liten lutning. Börja så flakt att du skulle våga glida rakt utför utan att bromsa. Du kontrollerar farten genom att “ploga”. Tryck ut hälarna för att forma skidorna som ett “V” med de främre skidspetsarna mot varandra. Det blir som en plog och fungerar som en broms så att kan kontrollera din fart. Öka gradvis lutningen på backen ju säkrare du känner dig.
  3. Skidorna styrs med fötterna. Med hjälp av att peka med tårna så påverkar du skidornas riktning. Flyttar du tyngdpunkten så svänger skidorna. Här ska du tänka motsatt – att om du lutar åt höger så svänger du åt vänster, och vice versa. 
  4. Skidskola ger en god grund. Att börja skidinlärningen i skidskola ger ofta en positiv upplevelse. Det kan också vara lättare att få instruktioner från en utomstående vuxen än från föräldrarna. Öva in grunderna rätt från start så går det fortsatta lärandet efter skidskolan, tillsammans med föräldrarna lättare.
  5. Pauser med fika är en viktig del av skiddagen!
  6. Liften kan vara lite läskig i början. Starta med rullbandet och fortsätt därefter med en långsam och lättare lift, till exempel knappliften. Liftvärden hjälper dig gärna vid påstigningen. Håll blicken framåt hela liftturen, så axelbrett med skidorna och försök att slappna med lätt böjda knän. Det ger dig bra balans. Läs vår liftguide för dig som ska åka första gången.
  7. Utrustning kan med fördel hyras när du är nybörjare och åker sällan. Med små barn som växer massor är det också smart att göra. Då får du också hjälp med utrustning som är anpassad efter dig, både storlek och skidvana. Stavar behövs inte i start.
  8. Kläder påverkar mer än man kan tro. Använd lager på lager-principen. Väderväxlingar och bara att få på utrustningen kan ge svettningar, då är det bra att kunna skala av och på. Tänk också på att en strumpa i pjäxan räcker och med mindre risk för skav! Ett sista klädtips: det är smart att planera in toalettbesök innan alla kläder kommit på.
  9. Övning ger färdighet. Öva och nöt – och ta pauser emellan – så ska du se att resultaten kommer.
  10. Stressa inte. Kom ihåg att det ska vara roligt att åka skidor. Tvinga inte fram något eller försök att maxa inlärningen för att “passa på” när det har investerats i liftkort, skidhyra, boende m.m. I längden tjänar ni på att ta det lugnt och inte stressa, för att bygga nya skidälskare.

Fjällsemester på nära avstånd

Säfsen i södra Dalarna är den perfekta skidorten för barn och nybörjare. Här får ni fjällkänsla på bekvämt avstånd från Stockholm, Örebro, Västerås, Göteborg med flera orter. Här finns framförallt  snälla gröna och blå backar som ger hela familjen lång härlig utförsåkning genom skogen. För dem som har blivit lite säkrare på skidåkning finns också utmanande och rolig skidåkning med lite större blå och röda hopp så att alla i resesällskapet får härliga skiddagar. Se vår pistkarta och läs mer om Säfsen skidsystem här.

Första gången på skidor

Så leker du fram ett skidåkande barn

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

15 supertips för skidresan

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

Säfsenmanifestet för skidresan

Våra 24 löften till dig som gäst

I Säfsenmanifestet har vi samlat våra våra 25 bästa bidrag för en enkel och strulfri skidresa.

Bli inspirerad

Titta in på Säfsens Instagram för dagsfärska bilder och uppdateringar om vad som händer just nu.