Så reser du dig när du ramlat i backen

Upp och hoppa!

Hej och hå vad det går. Oavsett hur duktig du är att åka skidor eller snowboard så kommer du troligtvis att ramla någon gång. Visste du att det faktiskt gör dig till en bättre skidåkare! För när du utmanar din balans, ligger på gränsen eller går över gränsen, så tränas balansen och du blir en bättre skidåkare för varje gång. Bra va!

Visst kan det hända att det blir något fall då. Och visst kan det vara lite trixigt att resa sig upp i backe med hårda pjäxor och skidor på fötterna. Men lugn! Vi ger tipsen, steg-för-steg hur du reser dig när har ramlat i skidbacken.

När skidan slinter

Ramla bör man och det gör man. Ibland blir det en graciös glidning ner på rumpan, andra gånger kan skidorna trixa ihop sig kors och tvärs och ibland tappar man något av utrustningen. Följ de här tipsen så ska du se att du kommer upp, och på med utrustning, i ett nafs!

Ställa sig upp

Oavsett hur du ligger efter att ha ramlat, börja med att vrida dig runt så att du blir sittande på höften med skidorna nedanför dig (ner mot dalen) och med skidor som pekar tvärs över backen. Just att skidorna är vinklade tvärs över backen är viktigt, annars börjar de glida så fort du börjar resa dig upp.De flesta tycker det är enklast att skippa stavarna och bara använda handen som är närmast backen och ta stöd/trycka ifrån när man reser sig.

Ta på en tappad skida i backen

Om du har tappat utrustningen är det enklast att börja med att resa dig upp för att sedan samla ihop tappade saker. Placera den tappade skidan tvärs över backen och ställ dig själv strax nedanför så att den pjäxa du ska sätta i bindningen är uppåt backen. Detta underlättar för att kunna trampa i bindningen rakt. Kontrollera att det inte har fastnat snö under pjäxan som hindrar dig att trycka fast den i bindningen.

Nu är det det dags att swisha nedåt. Kika bak i backen så att du har koll på övriga skidåkare. För mer bekväm styrfart och mindre störtlopp är ett tips att du startar med att glida iväg i skidornas riktning in mot backen.

Säfsenbloggen ger dig gott glid

I Säfsenbloggen bjuder vi på massor av smarta och roliga tips inför familjens skidresa. Till exempel hur ni gör bilresan till fjällen till den roligaste någonsin och mycket mer av inspiration som ger hela familjen en strulfri skidsemester med bra glid.                                 

Första gången på skidor

Så leker du fram ett skidåkande barn

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

15 supertips för skidresan

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

Barnens Säfsen

Vi älskar skidsemester med barn

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

Bli inspirerad

Titta in på Säfsens Instagram för dagsfärska bilder och uppdateringar om vad som händer just nu.