Så åker du lift med små barn

Säfsen guidar dig uppför backen

Första gången kan det vara tryggt att åka lift tillsammans med en förälder eller annan vuxen. Det viktigaste är att ta det i barnets takt. Låt det ta tid och stressa inte. Vill barnet leka i snön istället så gör det. När det är dags att bege sig upp i backen så kan mamma, farfar eller annan stabil vuxen åka lift tillsammans med barnet. Här får du tipsen hur du åker lift med små barn.  

Åka knapplift med barn

Knappliften är ofta den lift som man testar först som nybörjare. Gå fram mot påstigningen med barnet framför dig. Samla stavarna i din ena hand så att du har den andra fri. Vid påstigningen kör du in din ena skida mellan barnets skidor så hen står gränsle över din skida. Om liften kommer från höger ska barnet stå gränsle över den vänstra skidan och vice versa. Vänd dig bak mot knappliften, fånga liften när den kommer och placera “knappen” mellan dina egna ben. Placera gärna knappen lågt så att barnet också kan hålla i den.

Åka ankarlift med barn

Här finns det två sätt att åka på. Första alternativet vi beskriver kan kännas mest tryggt för barnet så börja förslagsvis med det.

Åka framför den vuxna
Samla stavarna i ena handen och gå fram mot påstigningen med barnet framför dig. Placera barnet framför dig mellan dina skidor. Vänd dig bakåt för att fånga bygeln när den kommer, placera den som vanligt och ni glider iväg. Lägg gärna en hand på barnets axel eller bröst så känns det tryggt.

Åka bredvid den vuxna
Den här sättet är nästan samma sak som att åka ankarlift med en vuxen. Om det är första gången, berätta och visa gärna barnet före påstigning att den kan hålla i t-bygeln med den ena handen på ”stången” och den andra handen håller i bygeln vid rumpan. När det är dags för påstigning samla stavarna i din ena hand så att du har en hand fri. Glid fram till påstigningen och ställ er bredvid varandra, du står gärna lite längre bak än barnet så får du bättre marginal att fånga t-bygeln och placera den under rumpan på barnet. Det är viktigt att barnet har t-bygeln under sin rumpa hela tiden för att få en bra balans, vilket betyder att bygeln hamnar någonstans på baksidan av dina lår. Det kan ta lite extra energi av dig att åka på det här sättet välj gärna en lite kortare och flackare lift första gången.

Åka stollift med barn

Stolliften kan upplevas vara lite läskig första gången men med denna förberedelse behöver ni inte alls vara oroliga. Det enda som ett mindre barn kan behöva hjälp med är att komma upp i stolen om benen är lite för korta.

Förbered i god tid i liftkön vilken plats alla i sällskapet ska sitta på i stolliften. Är man flera vuxna placerar man de barn som behöver hjälp mellan sig. Är du ensam vuxen med två barn placerar du dem på varsin sida om dig. Samla in alla stavar så att barnen slipper tänka på dem vid påstigning, kanske en annan vuxen kan hjälpa till med dem?

Sök ögonkontakt med liftvärden, de kommer se och förstå att det är små barn med och saktar ner liften om de anser att det behövs. När grinden öppnas och det är er tur att åka fram till stolliften åk så snabbt som möjligt men utan stress, fram till platsen där man går på. Ofta finns det en linje eller små vimplar som markerar det bästa stället att stå på för att sätta sig i stolen.

När stolen kommer, vrid dig mot det barn du ska hjälpa och lyft upp det i stolen. När barnen är på plats sätter du dig ner, placerar en hand i barnets knä så det känner sig säkert och med den andra handen fäller du ner säkerhetsbygeln framför er.

Alla tipsen ni behöver inför familjens skidsemester

I Säfsenbloggen delar vi massor av tips inför familjens skidsemester. Här är en liftguide för barn och nybörjare som ska åka lift för första gången. Gör bilresan till fjällen till den roligaste någonsin och läs om vårt bidrag till en rolig och strulfri skidsemester för hela familjen.                                    

_76A4142

Första gången på skidor

Så leker du fram ett skidåkande barn

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

_76A5811

15 supertips för skidresan

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

Den-strulfria-skidresan-med-familjen-15-tips

Barnens Säfsen

Vi älskar skidsemester med barn

Vi ger tipsen för en strulfri skidsemester med familjen

Bli inspirerad

Titta in på Säfsens Instagram för dagsfärska bilder och uppdateringar om vad som händer just nu.