Äventyrsgruvan

Ett spännande äventyr under jord

Med bara 50 minuters bilresa från Säfsen väntar ett spännande äventyr. Vandra ner i det djupaste mörkret och utforska en värld bortom fantasins gränser. Ett unikt äventyr där ni, tillsammans med våra guider, vandrar ner i gruvan navigerar genom långa passager och upptäcker en värld full av hemligheter.

Äventyrstur

Turen bjuder på flera spännande moment med högsta säkerhet då gruvan är utrustad med ett Via Ferrata system. Välj att åka zipline över en kristallklar sjö eller upplev gruvans storhet i ett enormt bergrum med facklor och musik. Under besöket bjuder vi på fika i ett gammalt dynamitförråd för att fylla på med energi och prata om våra upplevelser. Denna oförglömliga expedition kommer alltid att vara i ditt minne som en av de mest spännande äventyren du någonsin upplevt.

Hela upplevelsen anpassas efter gruppens önskemål och förutsättningar men kräver normal kondition och rörlighet. Utbudet kan variera beroende på årstid. 

Turen pågår ca 3-4 timmar.

Familjegruvtur

Äventyret varvas med berättelser om gruvfrun som vaktar rikedomarna i berget och de unga pojkar som utforskade den öde gruvan vid 16års ålder. Upplev gruvans kristallklara sjöar och magin som skapas i ett enormt bergrum med facklor och musik. Känn rosten under dina fingrar på det gamla gruvloket och leta efter magnetisk järnmalm med en magnet. Under besöket bjuder vi på fika i ett gammalt dynamitförråd för att fylla på med energi och prata om våra upplevelser.

Turen varar ca 2 timmar.

Information och krav

Vad ingår?

Klädselråd

Temperaturen i gruvan är 4 grader året runt. Stabila skor gärna kängor, underställ, varma oömma byxor och jacka och mössa att ta på om det skulle bli kallt. Handskar och mössa går att köpa i kassan om man önskar. En varm tröja är aldrig fel och det är ok att ha med en lite ryggsäck att lägga kläder/saker i om det skulle bli varmt och man måste lätta lite på klädseln.

Hur det hela började

Det är oklart när järnmalmsbrytning påbörjades i Tuna Hästbergs gruva. Vissa källor säger att brytning påbörjades redan på medeltiden, men det är mer troligt att de första gruvorna började brytas först under 1500-talets slut eller 1600-talets början.

Säkert vet vi att det i slutet av 1500-talet fanns en hytta för tackjärnsframställning i närbelägna Laxsjön och några årtionden senare, kring 1640, hade en hytta uppförts även vid den närbelägna sjön Rämen. Malmen till hyttorna hämtade ägarna från flertalet närbelägna gruvor, bland annat Hinzgrufvan, som dyker upp på en sockenkarta över Tuna socken från 1648.

Gruvans storhetstid på 1900-talet

Även om det pågått verksamhet med att bryta malmen i Tuna Hästberg i många hundra år, upplevde gruvan sin storhetstid först under 1900-talet. Stora kapitalsatsningar gjordes för att modernisera och effektivisera gruvdriften i byn. Från mitten av 1930-talet övertogs all drift av Stora Kopparberg Bergslags AB, som behövde den manganhaltiga järnmalmen till sitt järnverk i Borlänge, Domnarvet.

Stora drev gruvan fram tills den slutliga nedläggningen sommaren 1968. Därmed hade en månghundraårig gruvepok nått sitt slut. Under åren bröts cirka 6 miljoner ton malm i gruvan. Det finns dock gott om malm kvar i djupet. Uppskattningsvis finns åtminstone 16 miljoner ton malm kvar i berget.