Laga mat i naturen
Allt smakar bättre utomhus
Det är ingen hemlighet att även den enklaste mat smakar fantastiskt gott när den avnjuts i naturen. Att laga mat i naturen behöver inte vara krångligt. Tvärt om! Inga måsten, det är okej att fuska lite! En Pulversoppa med ostmacka eller makaroner och korv kan bli en delikatessmåltid i rätt miljö och sällskap. Här har vi samlat några av våra tips för vad man kan tänka på och hur matlagningen utomhus blir så strulfri som möjligt.
Mat över öppen eld, grillpinne, murrika, i aluminiumfolie, mat på stormkök eller stekhäll? Är du nybörjare? Börja med att laga mat på stormkök för att så småningom gå över till öppen eld.
När du har bestämt dig för om du ska laga mat över öppen eld, med stormkök eller ta med varm mat hemifrån behöver du tänka igenom vilken annan utrustning som ska med i packningen.
Packa:
- Kokkärl, stekpanna, murrikka eller grillgaller
- Verktyg så som kniv, konservöppnare, skärbräda osv. Tänk igenom vad som krävs för att förbereda maten
- Någonting att äta ur och äta med. Bestick och tallrikar eller kåsor.
- Hur tänder jag eld? Glöm inte tändstickor eller tändare. Tändstickor packas i vattentät påse.
- Packa alltid ner ett par extra plastpåsar så att du får med skräpet och den smutsiga disken hem igen så slipper man skita ner sin ryggsäck.
- En grytlapp/handske
Tips:
- Förbered så mycket som möjligt hemma. Speciellt om det är kyligt ute och om du vill minimera din packning. Hacka och skiva och lägg i burkar eller påsar så går det som en dans och man slipper krångel när alla är hungriga.
- Om det är varmt. Ta med något fryst för att hålla den andra maten kall. Ex kan juicen vara fryst, eller frysta korvar. På så sätt slipper du ta med extra frysklampar.
- Glöm inte kryddorna. Buljongtärningar är ett ypperligt knep för att slippa ta med dig halva kryddskåpet för att få smak på maten. De bidrar dessutom med mer smak, än bara salt
- Ställ alltid upp köket på en plan yta, för att minska risken att det välter mitt under matlagningen.
- Det tar alltid längre tid att laga mat över eld än vad man planerat. Ta med uppskurna morotsstavar, små tomater, gurkstavar och paprik. Bra om barnen är hungriga innan maten hunnit bli klar.
- Om du ska steka exempelvis pannkakor eller använda annan smet, ta med den färdigblandad i flaska.
- Låt lite vatten koka över elden medan ni äter så har ni varmt vatten att diska med efter maten!
- För att göra det lite enklare att rengöra pannor eller kastruller, lite flytande tvål på utsidan innan man ställer dem på elden.
- Slipp objudna gäster – häng gärna väskor eller påsar med mat i ovanför marken.
- Glöm inte något gott till efterrätt såklart!
Tips på mat som är enkel att laga utomhus:
- Krabbelurer – Gör smeten hemma och häll upp i en pet-flaska. Toppa med socker och kanel eller något annat du gillar.
- Färdig ärtsoppa eller gulaschsoppa. Väldigt enkelt och strulfritt men ack så gott en kylig höstdag.
- Quesedillas med banan, nutella och jordgubbar.
- Korv med bröd och valfria tillbehör.
- Grillade mackor med ost, skicka och tomat.
- Grillade bannaner i folie med choklad.
- Hamburgare med valfria tillbehör.
- Kolbullar – Gör smeten hemma och häll upp i en pet-flaska. Stek tillsammans med fläsk och toppa med lingonsylt.
Fler tips på olika recept hittar du här.
Laga mat över öppen eld
Att laga mat över öppen eld när man är utomhus kan ibland vara mysigt. Då är det viktigt att veta vad som gäller innan man gör en brasa i naturen. Här är några saker att tänka på:
- Är eldning tillåtet? I vissa naturområden kan eldning vara reglerad eller förbjuden. Det händer också att eldningsförbud råder på grund utav att det råder hög brandrisk. Det är du som tänder elden som är skyldig att ta reda på vad som gäller – information finns att hitta hos kommunen men det går givetvis bra att fråga vår personal om du är osäker.
- Använd befintliga eldstäder. Varje ny eld lämnar spår i naturen, använd därför befintliga eldstäder så långt det går.
- Om du gör upp en egen eld tänk då på att inte elda direkt på eller intill en berghäll eller större stenar då de missfärgas och spricker. Gör upp din eld på grus eller sand då är risken för spridning liten.
- Elda inte vid stark vind då är risken att elden sprider sig större.
- Ta med egen ved. Det är okej att elda med falna grenar och pinnar från skogen men tänk på att du inte får hugga eller såga i buskar samt fallna eller levande träd.
- Ta med tillräckligt med vatten eller se till att det finns tillgång till vatten i närheten så att du kan släcka eld och glöd ordentligt.
- Gör snyggt efter dig. Ta bort halvbrunnen ved och kol, lägg eventuellt över sand eller grus och återställ flyttade stenar.
Ibland passar det inte att laga mat utomhus, det kanske råder eldningsförbud eller bara inte finns tid. Då går det såklart att ta med sig matsäck också eller stanna till för att äta i Björnen om ni passerar där.
Alla aktiviteter på ett kort
I Äventyrspasset ingår en rad olika roliga aktiviteter. Bokar du boende i en av våra stugor så ingår…
Våra 16 löften till dig som gäst
I Säfsenmanifestet vid barmarkssäsong har vi samlat 16 bidrag för en enkel och strulfri familjesemester.
Kom igång med fisket
Vart finns det för fiske i Säfsen och vart tar jag med mig familjen? Vår guide leder dig…